Απολογιστική έκθεση για Πολωνία Action-Reaction

Απολογιστική έκθεση για Πολωνία Action-Reaction

Από τις 19 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο <<ActionReaction>> στο Ζακοπάνε της Πολωνίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 24 άτομα από 12 χώρες ανεξαρτήτως ηλικίας. Ανάμεσα στις χώρες συμμετείχε και η Ελλάδα με βασικό εκπρόσωπο το ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΜΑΖΙ, καθώς και οι ακόλουθες χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Αρμενία, Πολωνία, Λευκορωσία, Κροατία, Αζερπαιτζάν, Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ουκρανία.

Το <<Action-Reaction>> σχετίζεται με την γνωριμία των μεθόδων του forum theatre.

Το  forum theatre βασίζεται σε κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Στην παράσταση μπορούν να συμμετέχουν επαγγελματίες και μη, όπως οι θεατές οι οποίοι μπορούν να επηρεάζουν και να εμπλέκονται στην παράσταση τόσο ως θεατές όσο και ως ηθοποιοί με τη δύναμη να σταματούν και να αλλάζουν την απόδοση του έργου. Στην παράσταση επίσης, συμμετέχει ο τζόκερ, ο οποίος διατελεί το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στους ηθοποιούς και στους θεατές. Σκοπός του forum theatre είναι να δώσει απαντήσεις σε κοινωνικά προβλήματα.

Την 1η μέρα στο πρόγραμμα έγιναν παιχνίδια γνωριμίας και ομάδες ενδυνάμωσης για να νιώσουν οι συμμετέχοντες πιο άνετα μεταξύ τους.

Η 2η μέρα ξεκίνησε με εισαγωγή για το forum theatre και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν πάνω σ’αυτό.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη μέρα οι ομάδες άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε κάποια κοινωνικά θέματα και να στήνουν την ιστορία τους.

Στη διάρκεια της  4η ημέρας έγινε η επιλογή των Τζόκερ για κάθε ομάδα και ακολούθησε μάθημα για το πως διαδραματίζεται ο ρόλος του.

Την 5η μέρα πραγματοποιήθηκαν πρόβες και προετοιμασίες για την παρουσίαση που θα ακολουθούσε την επόμενη μέρα σε  τοπικό σχολείο.

Την τελευταία μέρα λοιπόν, έγινε παρουσίαση του θέματος της κάθε ομάδας στο Λύκειο του Ζακοπάνε. Το σχολείο υποδέχτηκε τις ομάδες με ενθουσιασμό, έγινε η παρουσίαση του έργου όπου συμμετείχαν και οι ίδιοι οι μαθητές. Η παρουσίαση άφησε θετικές εντυπώσεις.    Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε απολογισμός του σεμιναρίου και μοιράστηκαν οι βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.

Ακολούθησε ελεύθερη μέρα όπου γνωρίσαμε το κέντρο του Ζακοπάνε με τους νέους μας φίλους δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις.

Οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν:

  • H ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και ο σεβασμός μεταξύ των ομάδων
  • Η ισότιμη και ασφαλής έκφραση των προσωπικών απόψεων και βιωμάτων
  • Η ανάδυση θεμάτων της κοινωνίας
  • Η συνειδητοποίηση των θεμάτων αυτών καθώς και η δραματοποίηση σχετικά με την πρόληψη ή ακόμη και την επίλυση τους
  • Η χρήση των μεθόδων του forum theatre σαν εφόδιο στη δουλειά μας.

Γυρίσαμε από το ταξίδι στην Πολωνία γεμάτες εμπειρίες και συναισθήματα, έτοιμες να δοκιμάσουμε »ΜΑΖΙ» όσα μάθαμε.