Απολογιστική έκθεση από το Πρόγραμμα Εrasmus στη Μαδρίτη

Απολογιστική έκθεση από το Πρόγραμμα Εrasmus στη Μαδρίτη

Από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιηθήκε στη Μαδρίτη το πρόγραμμα με τίτλο: «The Power of Sensory Language: HELPing DISabled People (HELP DIS)».

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 48 άτομα από 6 χώρες ηλικίας 16 έως 30 ετών. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες ήταν η Ελλάδα όπου βασικός εκπρόσωπος ήταν το ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΜΑΖΙ, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία και Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκαν οι χώρες, τα ιδρύματα και οι παραδόσεις τους. Κάθε χώρα είχε από ένα καθήκον. H Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για τα παιχνίδια γνωριμίας, η Ισπανία συντόνιζε όλες τις δραστηριότητες, η Γαλλία για τις φωτογραφίες και τα βίντεο,η Λιθουανία για την ανάρτηση των προγραμμάτων καθημερινά και η Ρουμανία ήταν υπεύθυνη για το flashmob. Επίσης,όλες οι χώρες είχαν την πρόκληση να προετοιμάσουν ένα γεύμα/ δείπνο για 48 άτομα παρουσιάζοντας τα παραδοσιακά πιάτα τους.

Τo πρώτo βράδυ ξεκίνησε με παρουσίαση του προγράμματος και πάρτυ υποδοχής από τους Ισπανούς.

Την δεύτερη μέρα, το πρόγραμμα περιλάμβανε δραστηριότητες όπως παιχνίδια γνωριμίας(speed date), όσφρησης και γεύσης (smell and guess), taboo και έκλεισε με μια επίσκεψη σε μια πλατεία της Μαδρίτης όπου παίξαμε παντομίμα και παιχνίδια αισθήσεων.

Την τρίτη μέρα, ξεναγηθήκαμε στην Μαδρίτη και επισκεφτήκαμε κάποια αξιοθέατα όπου μάθαμε για την ιστορία τους, τραβήξαμε φωτογραφίες και επιστρέψαμε στο hostel για την προετοιμασία του δείπνου.

Την τελευταία μέρα, πραγματοποιήθηκε κυνήγι θησαυρού στο Retiro park,“flash mob” χορού σε κεντρικό σημείο του πάρκου και τελειώνοντας, έγινε απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο χώρο του hostel.

Στόχος του προγράμματος ήταν:

  • Η ενεργός συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία καθώς και η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.
  • Η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων σε άλλες γλώσσες.
  • Η επικοινωνία και ο τρόπος έκφρασης των συμμετεχόντων με διαφορετικούς τρόπους όπως η σημασία των αισθήσεων (όραση, ακοή, γεύση, οσμή και αφή).
  • Η προώθηση της ισότητας για τα άτομα με αναπηρίες.
  • Η βελτίωση της απασχόλησης των νέων μέσω του εθελοντισμού, τόσο εντός όσο και εκτός της κοινότητάς τους.

Το ταξίδι στη Μαδρίτη μας άφησε θετικά συναισθήματα. Οι μέρες ήταν διασκεδαστικές και δραστήριες.Το πρόγραμμα ήταν πολύ ενδιαφέρον και ενίσχυσε την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία των χωρών μεταξύ τους. Γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους, ανακαλύψαμε τον τρόπο ζωής διαφορετικών χωρών,ήρθαμε σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και ιδεολογίες.

Χαιρόμαστε πολύ που είχαμε την υπέροχη ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα.